Een korte geschiedenis
Al van jongs af aan heb ik interesse in het functioneren van het menselijk lichaam. Toen ik na het middelbaar onderwijs een beroepskeuze moest gaan doen leek het misschien vanuit die interesse logisch om verpleegkunde te gaan studeren, maar het werken met jonge kinderen leek me ook fantastisch. Ik prijs me gelukkig dat ik nog de ouderwetse, degelijke kleuterkweek heb gevolgd. In die tijd was er veel ruimte om de ontwikkeling van deze jonge kinderen te volgen en te stimuleren door goed te kijken en te luisteren tijdens spel en opdrachtjes. Door datgene aan te bieden wat op dat moment het beste aansloot bij de ontwikkeling werden ze aangemoedigd om tot volle bloei te komen met een gezonde dosis zelfvertrouwen.
“Het ritme van de verandering, yin versus yang.”
In de periode dat ik met kleuters heb gewerkt, heb ik veel geleerd voor het beroep dat ik nu uitoefen. Want al snel werd me duidelijk dat invloed van buitenaf zijn uitwerking had op zowel individu als groep. De sfeer in de klas veranderde als er storm op komst was. De energie in de klas was anders in de aanloop naar het Sinterklaasfeest in vergelijking met de viering van kerst. Kennelijk waren invloeden van buitenaf en situaties waar emoties vrij spel kregen van belang bij het functioneren in en door de groep. En elk kind reageerde op zijn eigen wijze. In periodes van veel stress en drukke activiteiten kon evenwicht in de groep of individu worden verkregen door rustige activiteiten aan te bieden. Het ritme van de verandering, yin versus yang.
De kracht van shiatsu
Omdat mijn eerdere interesse nog altijd aanwezig was, ging ik mij verdiepen in de Oosterse filosofie. Door steeds meer te lezen en een opleiding voor shiatsutherapeut te volgen, kreeg ik antwoorden op de vragen die ik had vanuit mijn ervaring met het werken met kleuters. Dat de invloed van het ritme van de natuur, het klimaat, de situatie waarin we ons bevinden van grote invloed is op geestelijk en fysiek functioneren had ik ervaren, nu kreeg ik inzicht waarom dat zo kon zijn. Dat zonlicht iets anders met je kan doen dan een mistige regendag. Zowel met je humeur als met je fysieke welbevinden. Nu werd me duidelijk waarom stijfheid van spieren en gewrichten tijdens warme vakantiedagen als minder pijnlijk of vervelend werden ervaren. Ik vind het mooi om te zien dat we een onderdeel zijn van het grote geheel, het ritme en de beweging van de natuur.
“Soms heeft je zelfhelend vermogen even een prikkel nodig om uit die stagnatie te komen”
Als we mee deinen op dat ritme en die beweging, ervaren we het leven met al zijn processen meestal als licht en vanzelfsprekend. De invulling die we tegenwoordig aan ons leven geven is vaak niet helemaal afgestemd op het natuurlijke ritme. Op zich is daar niets mis mee, mits er voor evenwicht wordt gezorgd. Energie wil van nature stromen en gelukkig zit in elk natuurlijk leven een intelligentie die vanuit de essentie wil helen. Als je in de vinger snijdt, hoef je niet meer te doen dat het wondje te verzorgen. Je lichaam doet de klus. Soms ontstaat, door processen van buitenaf (trauma, stress, etc.) of door het niet goed kunnen uiten van emoties, stagnatie in energie. Dit wordt vaak voelbaar als mentaal of lichamelijk ongemak. Soms heeft je zelfhelend vermogen even een prikkel nodig om uit die stagnatie te komen. Shiatsu is bij uitstek een techniek om aandacht aan lichaam en geest te geven. Net zoals je de aarde van je tuin met aandacht los gaat maken zodat de planten in vrijheid kunnen gaan groeien en bloeien zo kun je met shiatsu bereiken dat energie weer vrij kan bewegen waardoor het ongemak verdwijnt. Gelukkig heb je daar geen hark of spade voor nodig, strekkingen en rotaties en liefdevolle handen zullen uitnodigen tot herstel.